Kansel, lezenaar en Tafel Kansel, lezenaar en Tafel



Sinds kort gebruiken we in de Eben Haëzer kerk een lezenaar. Gemeenteleden lezen er de Schriftlezing uit de opengeslagen bijbel.


Ook heeft u misschien opgemerkt dat de Tafel naar het midden is verschoven.
Het is de avondmaalstafel: de plaats waar God tot de mensen komt.
Het is ook de plaats waar wij tot God komen met onze gebeden.


Als je de Eben Haëzer kerk binnenkomt valt je meestal wel direct de kansel op. Die hoge stoel kon ook de mensen op de galerijen met het Woord van God bereiken.
Tegenwoordig zitten daar geen kerkgangers meer, maar scharen we ons rondom de Tafel en de lezenaar op het liturgisch midden.


Vroeger lag er een bijbel op de Tafel. Nu zeggen we: die leggen we apart op de lezenaar. Het is het boek van en voor de gemeente. Ieder mag er uit lezen. Het is het meest belangrijke en centrale deel van de inrichting van de kerk.


Daarom mag een dominee niet zijn of haar preek over de bijbel leggen!
De preek is een taak van de dominee om het Woord van God uit te leggen en in het midden te leggen. Het is de taak van de kerkganger om te luisteren, en dat is hard werken! Wat betekent dit voor mij, vandaag? Wat wil God mij nu zeggen?. De preek is geen religieus betoog maar een middel waardoor de Eeuwige zelf jou aanspreekt.


Er branden twee kaarsen op de Tafel.
Waarom? Symbolisch staan die twee voor: God en mensen, hemel en aarde, Woord en Geest. Ze geven aan dat die Tafel een bijzondere, bijna een heilige plek is.


Thuis staat in de keuken of de kamer ook een tafel: de eettafel. Daar kun je ook zo wel even aanzitten of wat drinken. Maar als je echt gaat eten dan wordt de tafel gedekt. Uitnodigend en gastvrij.


Zo is het ook met de Tafel in de kerk. Hij staat er als symbool van de gemeenschap van de gemeente met God en met elkaar. Het is de avondmaalstafel van het sacrament. Maar niet elke zondag wordt ook het avondmaal gevierd met brood en wijn.
Wanneer dat wel het geval is zie je direct: de Tafel is gedekt. Er staat een kan en een beker met wijn, een schaal met brood. Die zondag proeven we letterlijk de goedheid van de Heer!
Op de zondagen dat er geen viering is met brood en wijn staat er normaliter ook geen kan en beker. Zoals je thuis de borden en bekers niet altijd hebt staan.
De Tafel zelf spreekt al voor zichzelf : het is symbool van de ontmoeting van God en mensen.


Als je de kerk binnenkomt stap je het huis van God binnen dat een huis van gebed is.
En dat zie je aan de inrichting.
Zo richten we ons “godshuis” in.
Mogen er nog vele ontmoetingen plaats vinden tussen God en mensen.
Ds. Harry Klaassens
 
terug